Продукти

Човешкият организъм се състои от милиарди клетки, които трябва да се хранят, за да се храни целия организъм. Както се храни човек, така се хранят клетките и тъканите му. За да се поддържа или възстанови здравето, храната трябва да се състои от живи, органични елементи, които се намират в пресните сурови плодове и зеленчуци.

ЖИЗНЕНОВАЖНИТЕ ПРЯСНО ИЗЦЕДЕНИ СОКОВЕ

Смилането на твърдата храна изисква време хранителните вещества да се асимилират от клетките в тъканите на организма, а соковете се усвояват много бързо, при което храносмилателната система израсходва минимална енергия. Соковете от пресни зеленчуци и плодове са средство, с чиято помощ можем да осигурим на всички клетки и тъкани на организма елементите и хранителните ензими, от които имат нужда.
Соковете се смилат и усвояват 10-15 минути след приемането им и е важно да се пият всеки ден. За да се получат пълноценни сокове е много важно плодовете и зеленчуците да се стриват добре, само така най-важните елементи се освобождават от целулозата. Соковете не са концентрирана, но са най-питателната храна. Те не заместват пълноценното и правилно хранене, а го допълват. Важно е да са точно дозирани, в комбинации според нуждите ни и да се приемат мужду основните хранения.
Много хора се интересуват колко сок може да се пие? Може да се пие толкова, колкото ни е приятно, но е препоръчително да се изпиват от 500 милилитра до 1 литър дневно като редуваме плодови и зеленчукови сокове.

ПРЕСНИТЕ САЛАТИ

Плодовете и зеленчуците, освен като сокове, е необходимо да се приемат и сурови и необработени. Трябва да се отбележи, че въпреки фантастичното действие на прясно изцедените сокове върху човешкия организъм, те не са достатъчна храна. Все повече плодове намират място в зеленчуковите салати и въпреки  многото мнения, че плодовете и зеленчуците не трябва да се смесват, когато  са сурови, те са чудесен заряд за тъканите и органите. Кислородът е един от най-важните елементи. При варенето на храната той се унищожава, ензимите се разпадат и по-голяма част от жизнената сила, необходима за храненето, изчезва. Не бива да се забравя, че макар готвените и обработени хранителни продукти да поддържат съществуването ни, това не значи, че са в състояние да регенерират атомите, осигуряващи жизнената сила на нашия организъм. Точно обратното, постоянната употреба на готвена и обработена храна води до дегенерация на клетките и тъканите. Зеленчуците са регенератори на организма и гориво за получаване на енергия, на органични минерали и соли. Свежите салати са отличен избор за поддържане на добро здраве и са източник на витамини и сила. Необходимо е да присъстват в хранителния режим на всеки човек. Зеленчуците е важно да се измиват старателно със студена вода и да се нарязват непосредствено преди приготвянето на храната. Приемането на зеленчуци в суров вид е гаранция за здраве и отличен баланс на организма.

СЪСТАВКИ