Човешкият организъм се състои от милиарди клетки, които трябва да се хранят.  Както се храни човек, така се хранят клетките и тъканите му. За да се поддържа или възстанови здравето, храната трябва да се състои от живи, органични елементи, които се намират в пресните сурови плодове и зеленчуци.

ЖИЗНЕНОВАЖНИТЕ ПРЯСНО ИЗЦЕДЕНИ СОКОВЕ

Смилането на твърдата храна изисква време хранителните вещества да се асимилират от клетките в тъканите на организма, а соковете се усвояват много бързо, при което храносмилателната система израсходва минимална енергия. Соковете от пресни зеленчуци и плодове са средство, с чиято помощ можем да осигурим на всички клетки и тъкани елементите и хранителните ензими, от които имат нужда.

Соковете се смилат и усвояват 10-15 минути след приемането им и е важно да се пият всеки ден. За да се получат пълноценни сокове е много важно плодовете и зеленчуците да се стриват добре, само така най-важните елементи се освобождават от целулозата. Соковете не са концентрирана, но са най-питателната храна. Те не заместват пълноценното и правилно хранене, а го допълват. Важно е да са точно дозирани, в комбинации според нуждите ни и да се приемат между основните хранения.

Препоръчителната консумация е от 500 мл до 1 л. дневно, непосредствено след приготвянето им.

ПРЕСНИТЕ САЛАТИ

Плодовете и зеленчуците, освен като сокове, е необходимо да се приемат и сурови и необработени.  Все повече плодове намират място в зеленчуковите салати и въпреки  многото мнения, че плодовете и зеленчуците не трябва да се смесват, когато  са сурови, те са чудесен заряд за тъканите и органите. Кислородът е един от най-важните елементи. При варенето на храната той се унищожава. Зеленчуците са регенератори на организма и гориво за получаване на енергия, на органични минерали и соли. Свежите салати са отличен избор за поддържане на добро здраве и са източник на витамини и сила. Зеленчуците е важно да се измиват старателно със студена вода и да се нарязват непосредствено преди приготвянето на храната. Приемането на зеленчуци в суров вид е гаранция за здраве и отличен баланс на организма.

особено богати сана витамините А, В1, В2, В6, Е , като количеството на витамин С е в пъти по-голямо спрямо това в магданоза и цитрусовите плодове.

Отличен източник на витамини А, С и К, също на желязо и фолати, с висока концентрация на хлорофил.

Целината съдържа в изобилие антиоксидантни хранителни вещества и молекули. Богата е на фосфор, магнезий, витамини С, В, Е, К, провитамин А.

Богато концентрирано нажелязо, натрий, калций, калий и хлор и високо съдържание на витамин А.

Сулфорафан – най-мощното антиканцерогенно вещество, познато на науката до този момент.Витамини В, С и К, калций, желязо, магнезий, калий и цинк.

витамини С, К, B5, В6, провитамин А. Богат на манган и омега-3 мастни киселини, пантотенова, никотинова, фолиева, лимонена и ябълчна киселина, растителни влакна, растителни мазнини, бета-каротин, биотин, фолати.

Най-мощтният антиоксидан – ликопен, калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо и витамини Е, К, В1 и В2.

Богати са на бета-каротин, витамини А, В1, В2 и С, желязо, фосфор, калций, калий, магнезий, йод, мед, кобалт. Богат източник са на пектин, лецитин, целулоза, ензими, етерични масла и аминокиселини.

Отличен източник на хлорофил и витамин К и С. Богата на минерални соли, калций, желязо, фолиева киселина, лутеин и бета каротин.

Краставиците съдържат калий, натрий, калций, фосфор, силиций и сяра.

Витамини А, В1, В2, В4, В5, В6, С, Е и К, аминокиселини, желязо, калий, калций, магнезий, манган, мед, натрий, селен, фосфор, цинк, флуорид.

Мангото е с богато съдържание на натрий, бета каротин, витамини от групата на B, E, А и С. Съдържа калций, желязо, калий, магнезий, мед и глюкоза. Мангото е отличен източник на антиоксиданти и ензими, увеличава производството на колаген в организма.

Съдържа много витамин C, витамини В9 и А, минерали, микроелементи и антиоксиданти, калий, магнезий и пектинови фибри.

Лимонът е богатна витамините С и В9 и допълва приема на витамин В5. Съдържа минералите калий, магнезий, калций, както и лимонена киселина и пектин.

Съдържат лимонена киселина, захари,калий, фолиева киселина, витамини С, В1, В2 , Р, PP, Dи витамин К и каротин.

Лаймът е изключително богат на витамин С, отличен източник на витамините А и Р, минералите желязо, фосфор, калций, калий и магнезий, етерични масла и пектинови вещества.

Ананасът е плод, богат на желязо, калий, калций, йод, витамини от групата В, витамин А и С. Съдържа ензима бромелин – стимулиращ храносмилането фермент, който разгражда белтъчините.

Съдържат пектин, кверцетин, катехин, ябълчена и лимонена киселина и са богати на минерални вещества – калий, бор, както и на ценните за организма витамини В1, В2, С, Е, Р и РР.

Крушата е богата на калий, витамини Е, В2, А, витамин C – най-вече в кората, мед, пектин, цинк, фосфор, магнезий, йод. Крушите имат силно изразено противовъзпалително и антибиотично действие. В тях е открито веществото арбутин, убиващо болествотворните бактерии.

Високо съдържание на въглехидрати и витамин Р и C, калий, калций,желязо и магнезий. Богати са на фибри, фолиева киселина, антиоксиданти, флавоноиди и фенолни фитовещества.

В състава му има фибри, органични киселини, пектин, калий, калций, целулоза, натрий, магнезий, желязо,витамин Р и най-вече – витамин С, който е повече като съдържание от всеки друг цитрусов плод.

Витамини – С, А, Е, В1, В2, В5, В6, минерали – желязо, магнезий, манган, натрий, селен, фосфор, цинк, протеин и аминокиселини.

В джинджифила има повече от дванадесет вида антиоксиданти, съдържа етерични масла, протеини, калций, фосфор, желязо, фолиева киселина, манган, витамин С и витамини В3, В4 и В8.

Руколата е богата на витамините А, С и К, минералите калций, калий, натрий, фосфор и магнезий, органични киселини и етерични масла.

Тиквата е много целебен зеленчук, тя е богата на всички витамини от групите С, В, Е, РР, и даже редките витамини Т, които спомагат за ускоряването на обмяната на веществата в организма, и витамин К – необходим за кръвосъсирването.